Fandango

Fandango 4,5

De training van Fandango bestaat momenteel uit:

Door de combinatie van deze elementen is hij al goed in balans.

Hieronder een filmpje van de schouderbinennwaarts in goede lengtebuiging.

Travers

Los van de longe

Na een aantal keren aan de longe gestapt te hebben waarbij ik steeds meer hulpen overnam van de longeur, was het eindelijk zo ver. Los van de longe!

Normaal is het verstandig om dit te doen met iemand bij je in de buurt, maar ik had zoveel vertrouwen in Fandango en hij (gelukkig) ook in mij, dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken. Ik ben alleen op Fandango gaan zitten. In eerste instantie vond hij het onwennig om zonder steun van de longeur te moeten lopen. Hij bleef veel stilstaan en als hij uiteindelijk (veelal uit zichzelf) wankelend wegstapte beloonde ik dit. Na beide kanten een rondje te hebben gelopen ben ik afgestapt en heb ik hem uitvoerig beloont.

De tweede keer dat ik dit (wederom alleen) deed stapte hij zo weg. Hij voelde zich veel zekerder en liep vastbesloten waar ik hem stuurde. Wat een slim en meewerkend paard!

Fandango en ik hebben een goede relatie opgebouwd door het werken aan de hand en het wandelen, waardoor dit mogelijk was.

Fandango 4 jaar

Fandango in spaanse pas. Na vier dagen (10 minuten per dag) oefenen snapte hij het al! Het is vooral leuk om je paard zoiets te leren, maar tegelijkertijd leert je paard op een speelse manier beter met zijn lichaam om te gaan. Zijn achterbenen leren het gewicht te dragen (balanceren), als zijn voorbenen omhoog komen.

spaanse pas spaanse pas

Gewend aan het zadel en stuurbaar

Fandango Fandango is al helemaal vertrouwd met de barebackpad, dus het werd tijd om hem ook aan het zadel te laten wennen. Het zadel is wat zwaarder en de beugels klapperen tegen zijn buik, maar dit vond hij oké. Ook gebruik ik nu de teugels met het rijden. Ik kan hem door middel van 'neck-raining' sturen. Hij wijkt voor de druk van de teugel tegen de hals. Dit is een erg begrijpelijke en vriendelijke manier van sturen voor een jong paard. Ik kan Fandango de volte laten vergroten, zodat hij meer op eigen benen leert lopen. Dit gaat erg goed. Hij let goed op mijn aanwijzingen en wordt elke dag sterker en komt meer in balans met een ruiter op zijn rug

De eerste rondjes in stap


Alleen op-en afstappen

hangen Vanaf september tot en met maart heb ik bijna elke dag met het krukje naast Fandango gestaan. Elke dag probeerde ik een beetje meer op hem te hangen. Nu vertrouwen we elkaar zo goed, dat ik hem los kan laten staan en met mijn volle gewicht op hem kan hangen. Hij heeft zijn aandacht goed bij mij en blijft keurig stil staan.
hangen Als ik op hem kom liggen is het belangrijk dat zijn hoofd laag blijft, zodat zijn rug ontspannen blijft. Een jong paard kan door het gewicht van de ruiter zijn rug aanspannen en daar weer van schrikken.
hangen De eerste stappen zijn wat onwennig en onstabiel, maar doordat hij al langere tijd aan de hand en aan de longeerlijn is getraind, komt hij weer snel in balans.
hangen

Na een half rondje heeft hij zijn balans gevonden en stapt hij heel rustig met ondertredend achterbeen, lengtebuiging en in  voorwaarts neerwaartse houding met mij op zijn rug.
Er is helemaal geen sprake van spanning, maar van een soepel en sterk getraind paard dat in goed vertrouwen met zijn baasje weer een stapje verder gaat.
 

Fandango 3,5 jaar

Fandango

 

 

 

 

 

 


 

Ondanks dat Fandango met trainen erg braaf was heb ik toch besloten hem te castreren. Dit omdat hij niet als dekhengst gebruikt zou worden en hij als ruin meer rust in zijn, toch vaak drukke, hoofd zal krijgen. De castratie is staand gebeurd en verder zonder complicaties verlopen. Na twee weken rust is de training weer opgepakt.

Fandango heeft veel geleerd de afgelopen maanden.
Hij is gewend aan een dekje op zijn rug met een elastische singel. Hij kan in de juiste lengtebuiging, voorwaarts neerwaarts met ondertredend achterbeen aan de longe lopen. Door het loswerken en het bodywork heeft hij mij geaccepteerd als leider en let hij goed op mij. Hierdoor staat hij bij het longeren open voor mijn aanwijzingen en zijn we echt samen aan het leren.
Zijn spieren zijn inmiddels zo sterk geworden dat hij in balans, in de juiste vorm kan draven aan de longe.

Overgang stap-draf-halt-stap aan de longeerlijn:


Een rare oefening om te zien, maar zeker erg leerzaam, is longeren vanaf een krukje. Op deze manier leer je het paard vanaf een andere positie rond te sturen. Ook is het een goede voorbereiding op het zadelmak maken. Hij leert dat het krukje niet eng is en dat ik vanaf het krukje over hem heen kan hangen. Dit is handig bij het 'echte' hangen straks.

Longeren vanaf het krukje:


Fandango op de volte: voorwaarts neerwaarts, lengtebuiging en ondertreden.

Fandango drie jaar
Fandango

Vanaf nu mag Fandango aan het werk. Door te beginnen met loswerken kunnen wij onze communicatie op elkaar afstemmen. Op deze speelse manier wordt de machtsverhouding bepaald en zullen wij een basis leggen voor onze verdere samenwerking.

Fandango Fandango snapt het 'leiden' en 'drijven'. Hij let goed op mijn bewegingen en stapt ontspannen om mij heen in de gevraagde richting.
Fandango In draf is het nog wat moeilijker om te ontspannen, maar hij reageert goed op mijn bewegingen voor het aandraven en komt netjes terug in stap als ik mijn handen sluit.
Fandango Als ik Fandango uitnodig om naar mij toe te komen blijft hij op respectvolle afstand staan en kan ik hem op een kleine hulp een paar passen naar achteren vragen.
Fandango Ook kan ik zijn hoefjes voor en achter optillen terwijl hij los in de bak staat.

Fandango tweeënhalf jaar
fandango
Fandango staat bij ons thuis in de wei met een ander (ouder) paard, hier is duidelijk sprake van rangorde.
Het trainen bestaat uit wandelen, zodat hij verkeersmak wordt en gehoorzaamheid te trainen. Ook heb ik een begin gemaakt met longeren. Door middel van drijven en wijzen wil ik hem op de volte kunnen sturen. Dit pakt hij goed op. 

Fandango 9 maanden
fandango

 

 

 

 

 Fandango hebben we gekocht toen hij negen maanden was en heeft totdat hij ruim tweeënhalf jaar was in de opfok met twintig andere hengsten gestaan. In de groep leerde hij voor zichzelf op te komen, met anderen te spelen, met anderen (eten) te delen.