Harnachement

Paarden Rechtrichten gebruikt bij de lessen onderstaande materialen. Voor de eerste lessen kan Paarden Rechtrichten deze materialen verzorgen, zodat u eerst met deze en de werkwijze kunt kennismaken. Daarna kunt beslissen om zelf tot aanschaf over te gaan.

Waarom rechtrichten met een kaptoom en niet met een bit:

bit uit mondBij het rechtrichten van je paard werkt een kaptoom handiger dan een bit, dit komt doordat je het paard rechtricht door middel van buigingsarbeid. Je buigt het paard linksom en rechtsom om de korte, stijve spieren te stretchen. In de beginfase zullen sommige (stijve) paarden hier meer moeite mee hebben, dus zul je vaak opnieuw buiging moeten vragen. Het neusbeen van een paard is minder gevoelig dan de mond. Een bit ligt vrij los in de mond, waardoor het dus snel zal gaan schuiven in de mond. Dat is erg onprettig voor het paard, maar het kan ook zijn hoofd gaan kantelen. Door de directe inwerking van de kaptoom op de neus wordt dit voorkomen. Voor het paard zal een kaptoom voor meer rust zorgen, dan een bit dat  beweeglijk in de mond ligt.


Het voordeel van een barebackpad:

Een barebackpad is een pad in de vorm van het zadel van dik, zacht materiaal. Je kunt hierdoor goed voelen wat het paard onder je doet en het is erg comfortabel voor je paard. Je hebt hierbij de voordelen van het rijden zonder zadel, maar toch comfort. Je kunt goed voelen wat je paard onder je doet. Welke spieren spant hij aan, welke spieren ontspant hij, met welk been treedt hij onder de massa et cetera.
Het rijden op een barebackpad is voor elke ruiter een goede evenwichtsoefening, maar ook voor het ontwikkelen van het ruitergevoel. 

De kandare

Als het paard geleerd heeft om constant voorwaarts neerwaarts te lopen, met losgelatenheid in zijn lichaam en en een drang naar de ruiterhand, kan overgestapt worden van een bit naar een kandare. Dit is een stangbit. Een kandare heeft een hefboomwerking en zorgt dat de bovenlijn van het paard lang blijft en dus niet achter de loodlijn zal komen, zie afbeelding I. Een bit kan een paard erg kort maken in de hals, zie afbeelding II. Er wordt niet alleen met de kandare gereden, maar in combinatie met de kaptoom.

 werking kandare