Loswerken

loswerkenLoswerken is het paard in een afgesloten ruimte van 15 bij 15 meter in vrijheid laten lopen. Het paard heeft daarbij niets om het lijf, zelfs geen halster. Het paard is daarbij vrij om te handelen en te reageren zoals hij wil. Door middel van lichaamstaal probeer je ontspanning, respect en harmonie te verkrijgen, waardoor het paard jou als rang hoger / leider ziet. Het paard zal op jou letten en niet 'over je heen lopen'.
Vanuit de basis van respect en vertrouwen kan je beginnen met de training van het paard, zoals het rechtrichten.
Marijke de Jong met Mi Cariño aan het loswerken

Voordelen

Om de gedachte achter het loswerken goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten hoe de verhoudingen in een kudde liggen.

Rangorde in een kudde

kudde van hulpenDoor te begrijpen hoe een paard zich in het wild in een kudde gedraagt en beweegt kunnen we veel leren over hoe we met een paard moeten omgaan.

In het kort:
- Een dominante merrie leidt de kudde, zij loopt voorop en bepaalt de richting.
- De hengst drijft van achteren de kudde op, hij bepaalt het tempo en volgt de richting van de merrie.


Afbeelding uit: Bent Branderup, Reiten auf Kandare 

hengstengevechtIn een kudde heerst een duidelijke rangorde. De paarden in de hoge rang mogen altijd als eerste eten en drinken. Zij hebben een gebied om zich heen, die grootte is afhankelijk van hun status, waar paarden uit de lagere rang zich nooit zomaar in mogen begeven. Gebeurt dit wel, dan zal het recht van de sterkste gelden.

In ieder paard zit het aangeboren instinct om de rangorde te testen en zo mogelijk een trede op de ladder op te schuiven - vooral bij merries. Want hoe hoger je status: hoe hoger op de ladder, hoe vrijer de keuze om te gaan en staan en te eten waar je wilt.

Kuddegedrag en loswerken

Als je gaat loswerken moet je een drijver en leider in één zijn, net zoals de merrie en de hengst in de kudde. Je neemt daarbij een centrale positie ten opzichte van je paard aan. Dit is, afhankelijk van het karakter van je paard, rond de plek waar de singel normaal ligt. Van hieruit kun je met je handen, lichaamstaal of positie het paard drijven, afremmen of van richting laten veranderen.

Het doel van het loswerken is dat het paard jou als hogere rang ziet, dat zou betekenen dat je paard een respectvolle afstand bewaard tussen jullie.

Weetjes

Waarom merries dominant (kunnen) zijn:

Waarom dominante merries dominante veulens krijgen: