Grondwerk en longeren

Grondwerk is een speelse manier om een vertrouwensband met je paard op te bouwen en het leiderschap te verkrijgen of bevestigen. We leren het paard om ons te volgen, aandacht voor ons te hebben, niet in onze ruimte te komen en te wijken voor druk. Bij grondwerk wordt ingespeeld op het natuurlijke gedrag van het paard. Bijvoorbeeld de rol van een hengst en merrie in een kudde. Hierbij gebruiken we onze lichaamstaal.

Sommige paarden zijn van nature al erg oplettend en andere moeten dit nog leren. Door de oefeningen leert het paard te wijken voor druk, wat tijdens het rijden ook handig kan zijn. Bijvoorbeeld wijken voor je been. Het wijken voor druk en een respectvolle band met je paard opbouwen kan met de volgende oefeningen getraind worden.

Longeren is voor ieder paard een goede warming up. Hij leert in de correcte buiging en op eigen benen te lopen, wat vooral voor jonge en/of onbespierde paarden erg belangrijk is. Het paard moet buigen in zijn lichaam, zijn bovenlijn lang maken en met zijn binnenachterbeen onder de massa treden. Zonder dat er iemand op hem zit, die hem hier constant aan helpt herinneren. Dit vergt een behoorlijke zelfhouding van het paard.